Sfaturi

Placă bacteriană

Placă bacteriană este reprezentată de un biofilm care se formează pe suprafața dinților. Acest biofilm (strat) este o gazdă bună pentru numeroase bacterii și microbi. Acest proces de formare al plăcii bacteriene începe după 4-8 ore de la ultimul periaj. După două zile, placa este mineralizată în proporție de 50%, iar la 12 zile, tartrul este deja format. Ritmul de formare al tartrului dentar depinde de: localizarea dintelui, variații individuale ale fluxului salivar, natura alimentelor și particularitățile masticației și constă într-o creștere zilnică medie de 0,10-0,15% în greutate față de cantitatea de reziduu uscat din tartrul depus anterior.

Implant vs lucrare protetică fixă

Una din întrebările frecvente este legată de metoda cea mai avantajoasă de rezolvare a unei edentații.

Ce ar trebui pacientul să aleagă? Varianta prin implant sau cea prin punți protetice clasice?

Alegerea ar trebui făcută în funcție de câțiva factori. Ne referim la cazuri generale, optime. Cazurile care prezintă diferite particularități trebuie evaluate de medicul stomatolog:

Marmorațiile

Sunt niște colorații maronii, în general liniare, de-a lungul șanțurilor și fosetelor dinților posteriori. Aceste colorații sunt zone care trebuiesc păstrate sub observație de către medicul stomatolog, deoarece sunt locuri în care se pot forma carii mult mai ușor decât în zonele netede și necolorate de smalț.

Bruxismul

Cele mai frecvente cauze ale bruxismului sunt: stresul, anxietatea, tulburările somnului, mușcături incorecte datorate unor edentații sau malpoziții. Simpotmatologia include dureri difuze de cap, oboseală articulară și la nivelul maxilarelor, dureri sau fracturi dentare. Pentru tratarea bruxismului se pot folosi niște protecții, denumite gutiere, care se aplică pe dinți și au rolul de a relaxa articulația temporo-mandibulară. De asemenea se pot administra miorelaxante înainte de culcare și este necesară luarea de măsuri în vederea combaterii anxietății și stresului.