Înainte de a identifica factorii de risc și cauzele ce pot provoca senzația de dinți sensibili, este important să înțelegem că există două tipuri de sensibilitate dentară:
- sensibilitate dentinară – apare când dentina este expusă. Atunci când aceasta este expusă, terminațiile sale nervoase sunt afectate și produc sensibilitate dentară sau binecunoscuta senzație de dinți sensibili;
- sensibilitate pulpară – atunci când vasele de sânge și fibrele nervoase din pulpa dintelui sunt expuse și provoacă reacții la diferiți stimuli. În acest caz, sensibilitatea apare de obicei la un singur dinte.
Cauze:
- plombă recentă
- bruxism
- fisurarea sau fracturarea unui dinte
- apariția unei infecții sau carii dentare
Factori:
- periaj agresiv sau executat incorect – puteți avea dinti sensibili din cauza faptului că aplicați o forță foarte mare în timpul periajului sau folositi periuțe cu perii foarte tari. Astfel, cu fiecare periere, riscați să eliminați câte un strat din smalțul dinților, mai ales în zona gingiei.
- consumarea de alimente acide – diverse alimente cu o aciditate crescută, cum ar fi: citricele, roșiile, murăturile, oțetul sau vinul pot provoca, în timp, dinți sensibili. Netratată, această condiție poate duce la pierderea dinților.
- utilizarea apei de gură în mod excesiv – și această soluție are o aciditate ridicată și poate provoca dinți sensibili.
- ați dezvoltat placă bacteriană cu pH acid, ceea ce a produs gingivită (expunerea unei zone mari a dentinei) și implicit dinți sensibili.
- carii netratate – dacă nu sunt tratate corespunzător sau la timp, cariile dentare expun rădăcina dinților. Din această cauză, atunci când consumați alimente care sunt dulci, calde sau reci, veți experimenta senzația de dinți sensibili.