Chirurgia dentară se referă la un ansamblu de tratamente care presupun repararea și realizarea unor corecții la nivelul dinților, gingiilor și oaselor maxilare printr-o intervenție chirurgicală.
EXTRACŢIA
Presupune îndepărtarea unui dinte sau rest dentar/radicular din gură. Există multiple situații care fac o extracție dentară necesară. Ȋn general sunt extraşi dinții care nu mai pot fi restaurați, fie din cauza unor carii dentare foarte extinse, a unor traumatisme, boli parodontale în general asociate cu dureri, inflamații sau infecții, fie dinți incluși sau semiincluşi (în general molarii de minte, dar nu numai), care nu au spațiul necesar să erupă și provoacă inflamații recurente ale gingiilor sau în scop ortodontic, când vorbim de dinți înghesuiți și care trebuiesc extrași pentru a crea spațiul necesar, astfel încât restul dinților să poată fi îndreptați.
Extracția dentară este o intervenție relativ simplă, care se realizează de regulă cu ajutorul unei anestezii locale, care blochează durerea. Dificultatea extracției o dau mai mulți factori, cum ar fi integritatea dintelui, forma dintelui și a rădăcinilor, poziția pe arcadă etc. În cazul dinților incluși, semiincluși sau a unor resturi radiculare ramase în os, poate fi necesară o abordare transalveolară, care presupune îndepărtarea gingiei și a osului care înconjoară dintele. După îndepărtarea dintelui se suturează gingia în scopul repoziționării și a unei vindecări corecte.
În funcție de dificultatea extracției, medicul oferă indicațiile și medicația necesară, în vederea unei vindecări rapide și fără complicații.
AUGMENTARE OSOASĂ
În situația în care osul maxilar sau mandibular nu prezintă grosimea sau înălțimea necesară inserării unui implant, se recurge la diferite procedee de adiție sau augmentare osoasă, în vederea creșterii ofertei patului implantar.
SINUS LIFT
Sinus lifting-ul sau ridicarea de sinus este o intervenție chirurgicală prin care este ridicată membrana sinuzală pentru a permite adiția osoasă și inserarea implanturilor dentare. Sinusurile maxilare sunt cavități mari și goale, pline cu aer, care se afla în grosimea osului maxilar.
CHISECTOMIE
Procedura chirurgicală de îndepărtare prin chiuretaj a unui chist prezent la nivelul cavității bucale, la nivelul osos maxilar sau mandibular sau in interiorul sinusului maxilar.
REZECŢII APICALE
Metoda chirurgicală ce constă în extirparea apexului rădăcinii dentare împreună cu țesutul osos înconjurător infectat. Poate fi precedată sau nu de tratamentul endodontic corect și obturația pe canal.
FRENECTOMIE
Frenectomia este intervenția chirurgicală orală realizată pentru a corecta poziția incorectă a frenului sau pentru a-l îndepărta. Frenul mai este cunoscut sub denumirea de “ața sub limbă”. În funcție de localizare, frenul poate fi de 2 tipuri:
- Fren labial: buza superioară
- Fren lingual: sub limbă