Endodonție

Timp de citire 2 minute

Endodonția este ramura medicinei dentare care se ocupă cu studiul și tratamentul bolilor pulpei dentare. Dintele este format dintr-un strat dur, protector, de smalț, sub care se află un țesut mai puțin dur, denumit dentină. Aceste două straturi protejează pulpa dentară, care se află în interiorul dintelui și care trimite ramificații până in vârful rădăcinii sau rădăcinilor. Inflamațiile pulpei dentare sunt deseori însoțite de dureri sau sensibilitate prelungită la diferiți stimuli  cum ar fi: cald, rece, dulce sau acru. Aceste inflamații sunt ireversibile, iar netratarea lor duce la diferite complicații.

Când se realizează tratamentul de canal?

  1. Când dorim să oprim avansarea proceselor carioase netratate până la nivelul pulpei dentare
  2. Când un dinte a fost tratat incorect pe canal și a dus la lezarea țesutului din jurul vârfului rădăcinii urmat de disconfort sau durere. Aceasta se poate manifesta prin apariția unei umflături la nivelul gingiei din dreptul dintelui în cauză și a unei fistule prin care infecția încearcă să se dreneze spre exterior.
  3. Când vrem să pregătim dinții pentru etapa pre-protetică a unui tratament protetic. Când prin șlefuirea dinților pentru aplicarea coroanelor protetice poate fi deschisă camera pulpară sau se ajunge foarte aproape de nerv și apare sensibilitate, dinții cu pulpa dentară integră sunt devitalizați. De asemenea, tratamente de canal mai vechi sunt refăcute atunci când se observă infiltrarea sau dacă există un risc de infectare a canalului radicular sau a țesutului periapical.

La Centrul Medical Axis oferim tratamente de calitate cu aparatură și produse de top având o rată mare succes în recuperarea dinților greu de tratat.

Un tratament de canal bine realizat presupune:

  1. Izolarea cu digă
  2. Utilizarea de ace manuale și rotative de calitate
  3. Utilizarea de lupe sau microscop
  4. Folosirea dispozitivului “apex finder” *
  5. Medici competenți

*Tratamentele de canal se fac cu ajutorul unui dispozitiv numit “apex finder”. Acest dispozitiv ajută la măsurarea cu exactitatea a lungimii canalului unei rădăcini cu ajutorul căruia se determină reuşita unui tratament endodontic prin obturarea canalului până la nivelul apexului ( vârful ) rădăcinii. Poate fi deosebit de util atunci când forma şi orientarea rădăcinilor dentare nu se pot observa clar pe radiografiile dentare sau atunci când nu se ştie cu exactitate dacă a avut loc o perforaţie. Se folosesc senzori speciali, mișcarea acelor pe canal fiind vizibilă pe un ecran, oferind astfel un control sporit.

Tratamentul de canal se face sub anestezie locală pentru a nu simți nici cea mai mică durere. Adio “scoaterea de nerv pe viu”