Estetica dentară înglobează mai multe tehnici și proceduri care au ca scop îmbunătățirea aspectului danturii. Acestea sunt variate, de la tratarea unor simple carii la fațete dentare sau albiri profesionale care au ca scop obținerea unui zâmbet cât mai frumos.
Fațetele dentare constau într-un strat foarte subțire de material 0.3mm – 0.8mm (ceramică sau eventual rășini compozite), care se lipesc cu ajutorul unor tehnici speciale de adeziune pe suprafața vestibulară (exterioară) a dinților, cu scopul de a corecta diferite anomalii de culoare sau formă. Sunt un instrument important în estetica dentară, dar datorită anumitor contraindicații decizia trebuie luată împreună cu medicul stomatolog, după o analiză atentă a tuturor factorilor pro și contra.
Fațetele dentare se pot indica în următoarele situații :
În acest moment, tratamentul cu implanturile dentare este cea mai folosită și în acelasi timp cea mai eficientă metodă de înlocuire a dinților lipsă. Datorită avantajelor incontestabile, implanturile dentare se pot folosi pentru înlocuirea unui singur sau mai multor dinți lipsă sau înlocuirea tuturor dinților de pe arcadă, atunci când vorbim despre edentațiile totale. Această ramură a stomatologiei are probabil cea mai spectaculoasă dezvoltare din toate ramurile stomatologice.
Implantul dentar este o piesă din titan, biocompatibil cu organismul uman, care se inseră în osul mandibular sau maxilar, pentru a înlocui unul sau mai mulți dinti lipsă.
Mai concret, implantul dentar este o rădăcină artificială. Implantul dentar este un tratament ce are o durată de viață mare și redă functionalitatea masticației asigurând un zâmbet natural și sănătos. Acesta este indicat pentru toate categoriile de vârstă începând cu 18 ani pană la vârste mai înaintate.
În majoritatea cazurilor, implanturile dentare vor susține o lucrare protetică care, în funcție de situația clinică, poate fi: o coroană dentară, o punte dentară sau o proteză mobilizabilă.
Prima etapă reprezintă procedura în care se inseră implanturile dentare în osul mandibular sau maxilar. Integrarea implanturilor în organism se face printr-un proces numit osteointegrare, în urma căruia osul vascularizat va crește pe suprafața implanturile dentare.
Marele avantaj al implanturilor dentare este înlocuirea dinților lipsă în cel mai natural mod oferind senzația de dinți naturali.
La Centrul Medical Axis, folosim doar implanturi premium din America și Elveția pentru a oferi pacienților noștri produse și servicii de calitate:
Etapele implantului dentar:
Implanturile dentare după ce sunt osteointegrate în os vor susține o lucrare protetică care, în funcție de situația clinică, poate fi: o coroană dentară, o punte dentară sau o proteză mobilizabilă. După perioada de vindecare, un bont protetic este atașat peste implant.
Bontul poate fi atașat de implant fie prin cimentare, fie prin înșurubare, iar peste acesta se realizează lucrarea dentară finală.
Un zâmbet frumos și sănătos crește calitatea vieții sociale și încrederea în propria persoană.
La Centrul Medical Axis, avem în prim focus ca lucrările protetice definitive să fie realizate în așa fel încât să înlocuiască cât mai adecvat dinții lipsă.
Astfel, dinții trebuie sa aibă toate cele 3 funcții: masticația, estetica și fonația sau pronunția.
Când o lucrare protetică înlocuiește unul sau mai multi dinți, ea va prelua toate funcțiile acestora. Cel mai important obiectiv pentru noi este restaurarea acestor funcții cât mai aproape de natural.
Endodonția este ramura medicinei dentare care se ocupă cu studiul și tratamentul bolilor pulpei dentare. Dintele este format dintr-un strat dur, protector, de smalț, sub care se află un țesut mai puțin dur, denumit dentină. Aceste două straturi protejează pulpa dentară, care se află în interiorul dintelui și care trimite ramificații până in vârful rădăcinii sau rădăcinilor. Inflamațiile pulpei dentare sunt deseori însoțite de dureri sau sensibilitate prelungită la diferiți stimuli cum ar fi: cald, rece, dulce sau acru. Aceste inflamații sunt ireversibile, iar netratarea lor duce la diferite complicații.
Când se realizează tratamentul de canal?
La Centrul Medical Axis oferim tratamente de calitate cu aparatură și produse de top având o rată mare succes în recuperarea dinților greu de tratat.
Un tratament de canal bine realizat presupune:
*Tratamentele de canal se fac cu ajutorul unui dispozitiv numit “apex finder”. Acest dispozitiv ajută la măsurarea cu exactitatea a lungimii canalului unei rădăcini cu ajutorul căruia se determină reuşita unui tratament endodontic prin obturarea canalului până la nivelul apexului ( vârful ) rădăcinii. Poate fi deosebit de util atunci când forma şi orientarea rădăcinilor dentare nu se pot observa clar pe radiografiile dentare sau atunci când nu se ştie cu exactitate dacă a avut loc o perforaţie. Se folosesc senzori speciali, mișcarea acelor pe canal fiind vizibilă pe un ecran, oferind astfel un control sporit.
Tratamentul de canal se face sub anestezie locală pentru a nu simți nici cea mai mică durere. Adio “scoaterea de nerv pe viu”
Chirurgia dentară se referă la un ansamblu de tratamente care presupun repararea și realizarea unor corecții la nivelul dinților, gingiilor și oaselor maxilare printr-o intervenție chirurgicală.
EXTRACŢIA
Presupune îndepărtarea unui dinte sau rest dentar/radicular din gură. Există multiple situații care fac o extracție dentară necesară. Ȋn general sunt extraşi dinții care nu mai pot fi restaurați, fie din cauza unor carii dentare foarte extinse, a unor traumatisme, boli parodontale în general asociate cu dureri, inflamații sau infecții, fie dinți incluși sau semiincluşi (în general molarii de minte, dar nu numai), care nu au spațiul necesar să erupă și provoacă inflamații recurente ale gingiilor sau în scop ortodontic, când vorbim de dinți înghesuiți și care trebuiesc extrași pentru a crea spațiul necesar, astfel încât restul dinților să poată fi îndreptați.
Extracția dentară este o intervenție relativ simplă, care se realizează de regulă cu ajutorul unei anestezii locale, care blochează durerea. Dificultatea extracției o dau mai mulți factori, cum ar fi integritatea dintelui, forma dintelui și a rădăcinilor, poziția pe arcadă etc. În cazul dinților incluși, semiincluși sau a unor resturi radiculare ramase în os, poate fi necesară o abordare transalveolară, care presupune îndepărtarea gingiei și a osului care înconjoară dintele. După îndepărtarea dintelui se suturează gingia în scopul repoziționării și a unei vindecări corecte.
În funcție de dificultatea extracției, medicul oferă indicațiile și medicația necesară, în vederea unei vindecări rapide și fără complicații.
AUGMENTARE OSOASĂ
În situația în care osul maxilar sau mandibular nu prezintă grosimea sau înălțimea necesară inserării unui implant, se recurge la diferite procedee de adiție sau augmentare osoasă, în vederea creșterii ofertei patului implantar.
SINUS LIFT
Sinus lifting-ul sau ridicarea de sinus este o intervenție chirurgicală prin care este ridicată membrana sinuzală pentru a permite adiția osoasă și inserarea implanturilor dentare. Sinusurile maxilare sunt cavități mari și goale, pline cu aer, care se afla în grosimea osului maxilar.
CHISECTOMIE
Procedura chirurgicală de îndepărtare prin chiuretaj a unui chist prezent la nivelul cavității bucale, la nivelul osos maxilar sau mandibular sau in interiorul sinusului maxilar.
REZECŢII APICALE
Metoda chirurgicală ce constă în extirparea apexului rădăcinii dentare împreună cu țesutul osos înconjurător infectat. Poate fi precedată sau nu de tratamentul endodontic corect și obturația pe canal.
FRENECTOMIE
Frenectomia este intervenția chirurgicală orală realizată pentru a corecta poziția incorectă a frenului sau pentru a-l îndepărta. Frenul mai este cunoscut sub denumirea de “ața sub limbă”. În funcție de localizare, frenul poate fi de 2 tipuri:
Parodontologia este specialitatea stomatologiei care studiază structurile de susținere ale dinților, precum și bolile și afecțiunile care îi afectează. Parodontoza este o afecțiune localizată la nivelul gingiei și a osului parodontal, elemente anatomice cu rol de menținere a dintelui în alveolă. Bolile parodontale variază de la simpla inflamație a gingiei până la o boală gravă care are ca rezultat afectarea majoră a țesutului moale și a osului care susține dinții. În ultimul stadiu al bolii parodontale dinții sunt pierduți. Parodontoza este forma avansată a bolii parodontale, stadiu în care este afectat parodonțiul de înveliș și cel de susținere, adică osul parodontal și părțile moi, gingie și ligamente parodontale. Cel mai frecvent, boala parodontală se dezvoltă atunci când placa bacteriană este lăsată să se acumuleze supra și subgingival. Oricare dintre aceste simptome poate fi un semn al unei probleme serioase, care ar trebui verificată de medicul dentist.
Parodontoza este însoțită de următoarele semne clinice:
Factorii de risc în declanșarea bolilor parodontale:
Tratamentul parodontozei
Imobilizarea dinților parodontotici (mobili) este o etapă foarte importantă în tratamentul parodontal și are ca scop restabilirea funcției orale. În funcție de gradul de mobilitate al dinților se va decide păstrarea lor pe arcadă sau extracția. Managementul mobilității dentare constă în:
Chirurgia parodontală ar putea fi necesară în cazul în care inflamația și pungile parodontale profunde se păstrează după aplicarea metodelor de tratament mai sus menționate..
PROFILAXIA
Profilaxia dentară este cea mai simplă și ieftină metodă de tratament. Profilaxia constă într-un set de proceduri care au ca scop prevenirea apariției cariei dentare și a bolii parodontale. Mai mult, profilaxia previne și evoluția acestor afecțiuni, odată apărute. Așadar, profilaxia dentară are două roluri:
DETARTRAJUL
Detartrajul este o procedură absolut necesară pentru a preveni boala parodontală sau pentru a încetini evoluția acesteia. Depunerile de tartru pot apărea la orice vârstă, și dacă nu sunt îndepărtate la timp pot duce la îmbolnăvirea gingiilor, la apariția mobilității dinților, a pungilor parodontale și în final la pierderea dinților.
AIR-FLOW EMS
Air-flow-ul dentar reprezintă o metodă de igienizare dentară prin curățarea dinților cu un dispozitiv care generează un jet cu presiune mare din apă, aer și particule fine de bicarbonat de sodiu. Grație efectului de albire dentară a bicarbonatului de sodiu, care este ușor abraziv, pacienții au parte astfel și de o lustruire a suprafețelor dentare.
Dispozitivul de AirFlow pulverizează pe suprafața dinților și a gingiilor amestecul de pulbere ușor abrazivă (bicarbonat de sodiu), aer și apă. Pudra abrazivă sablează atât fețele vizibile ale dinților, cât și zonele interdentare, altfel mai greu accesibile.
PERIAJUL PROFESIONAL
Periajul profesional vine ca o completare a igienei orale pe care pacientul o face acasă. Placa bacteriană, care se acumulează în timp, în spațiile inaccesibile ale dinților, nu mai poate fi înlăturată doar prin simplul periaj făcut acasă, ci trebuie îndepărtată cu instrumente speciale în cabinetul stomatologic.
FLUORIZAREA
Fluorul este o substanță care oferă un efect sporit dacă înainte este îndepărtată placa bacteriană și tartrul. Acesta trebuie administrat în cantități corecte.
Înghesuirea dentară este una din cele mai frecvente afecțiuni ortodontice. Corectarea dinților înghesuiți este esențială pentru sănătatea orală.
Un tratament corespunzător va alinia întreaga arcadă dentară, va asigura o ocluzie confortabilă, un zâmbet mai atrăgător, iar dinții și gingiile vor fi mai sănătoase.
Alignerele invizibile sunt o allternativă extrem de populară la aparatele dentare clasice, cunoscut și sub numele de „aparat dentar invizibil”.
Alignerele folosesc o serie de aliniatori detașabili aproape invizibili, care sunt adaptați la dinții fiecărui pacient.
Fiecare set de aliniatori este purtat aproximativ 2 săptămâni, după care se trece la setul următor.
Pe măsură ce pacienții progresează prin seria de seturi, dinții vor migra – puțin câte puțin, săptămână după săptămână, deplasandu-se treptat spre pozitia finala proiectata.
Aliniatorii sunt fabricati printr-o tehnologie computerizata, folosindu-se un material specific din plastic.
Deoarece sunt aproape transparenți, aceștia vor acționa asupra dinților fără a avea nici un impact estetic.
Aliniatorii se îndepărtează în timpul meselor sau pentru a igieniza dinții, dar ar trebui purtați cel puțin 20 de ore pe zi.